Introversie als stille kracht

introverte vrouw

Introversie: een stille kracht in een luidruchtige wereld

“Kom op, spreek je uit!”
“Je moet jezelf meer laten zien!”
“Waarom zeg je nou niks?”

In een wereld waarin extraversie de norm lijkt, waar vergaderingen sneller gaan dan je gedachten kunnen volgen en waar smalltalk op de werkvloer de standaard is, kan introversie voelen als een handicap. Alsof jij de enige bent met een lege batterij na een lunch met collega’s of een verjaardagsfeest met meer dan vijf mensen.

Wat als introversie geen tekortkoming is, maar juist jouw superkracht? Wat als jouw rustige aard, je vermogen tot diepe reflectie en je gevoelige antennes precies zijn wat deze overvolle, overprikkelde wereld nodig heeft?

De 5 kenmerken van introverte mensen

1. Opladen door alleen te zijn

Introverte mensen zijn niet per se kluizenaars, maar ze laden wel graag op in hun eentje. Na een drukke werkdag is het ultieme genot niet een afterworkborrel met dertig collega’s, maar een avond met een boek, een kat op schoot en niemand die iets van je wil. Of gewoon even doelloos uit het raam staren.

2. Sensitief en snel overprikkeld

Introverte mensen pikken veel op. De sfeer in de ruimte, de stemmingen van anderen, het knipperen van die TL-lamp boven je hoofd die niemand anders lijkt op te merken. Dat is mooi, want het maakt je ook alert. En dat kost energie. Een dag vol afspraken, mensen, geluid en prikkels kan je hoofd laten voelen als een snelkookpan. Zonder ventiel.

3. Diepe relaties, diepe gesprekken

Oppervlakkig gebabbel over het weer? Je probeert wat mee te doen, maar liever duik je dieper. Wat iemand écht bezighoudt, daar gaan jouw voelsprieten van aan. Je bouwt liever aan een paar stevige vriendschappen dan aan een heleboel “kennissen van de vrijdagmiddagborrel”. En ja, het kan betekenen dat je soms leegloopt van een hele dag sociaal zijn waarin je nauwelijks echt contact had.

4. Nadenken voor je spreekt

Introverten hebben vaak de neiging om eerst te denken, en dan pas te praten. Niet omdat ze verlegen zijn (hoewel dat soms samengaat), maar omdat ze liever doordachte zinnen uitspreken dan zomaar iets roepen. Het nadeel? Tegen de tijd dat jij je punt wilt maken in een vergadering, is het onderwerp alweer drie agendapunten verder.

5. Oog voor detail

Of het nu gaat om een collega die iets nét anders zegt dan normaal, of een foutje in een presentatie — jouw scherpe blik ziet wat anderen vaak missen. Niet om te muggenziften (oké, misschien een beetje), maar omdat je oog hebt voor nuance.

Kwaliteiten en valkuilen van introverte mensen

Introversie is geen zwaktebod, maar een goudmijn aan kwaliteiten. Wel heeft elke kwaliteit ook een valkuil. Hier staan ze op een rijtje.

1. Kwaliteit: creativiteit. Je leeft veel in je hoofd (en dat is vaak een interessante plek). Daar ontstaan de mooiste ideeën, verhalen, plannen of oplossingen. Of je nu schildert, schrijft of Excel-bestanden tot kunst verheft: jouw creativiteit bloeit vaak in stilte.

Valkuil: in je hoofd leven. De wereld en het leven gebeurt niet alleen in je hoofd. Zorg dat je ook in je lijf en bekken kunt landen. Hier biedt lichaamsgerichte therapie je concrete handvatten bij. Lees hier verder.

2. Kwaliteit: goed luisteren. Terwijl de wereld praat, luister jij. En niet alleen met je oren. Je hoort wat níét wordt gezegd, leest tussen de regels en maakt mensen het gevoel dat ze écht worden gehoord.

Valkuil: je eigen ruimte niet innemen. Je hebt genoeg te brengen. De vraag is: creëer je ook genoeg ruimte om je te uiten? Waar is jouw plek om gehoord te worden?

3. Kwaliteit: empathisch. Omdat je zo gevoelig bent voor prikkels en sferen, voel je vaak haarfijn aan hoe het met iemand gaat. Een collega die zegt dat alles “prima” is, maar zijn koffie met een diepe zucht roert? Jij hoort het verschil.

Valkuil: te veel ‘eigen’ maken. Empathie is prachtig, maar meeleven en aanvoelen kunnen je ook uitputten. Zorg dat je je eigen energie beschermt. Ontladen en aanwezig zijn in je lichaam - bijvoorbeeld met behulp van lichaamswerk of lichaamsgerichte begeleiding - zijn daar vereisten voor.

4. Kwaliteit: reflecterend. Je overdenkt dingen — soms tot vervelens toe. Maar het zorgt er ook voor dat je leert van je ervaringen, situaties goed inschat en zelden iets overhaast doet.

Valkuil: passief worden of niet vrijuit leven. Een beetje nadenken is prima. Met veel nadenken, wikken en wegen weerhoud je jezelf ervan om vrijuit te leven. Leer de beweging te volgen die je lichaam wil maken. Sta jezelf toe gek te doen. Ook dit vraagt lichaamsbewustzijn: voelen wat je lijf je vertelt, voordat je hoofd het overneemt.

5. Kwaliteit: zorgvuldigheid. Of het nu gaat om werk, relaties of het kiezen van een nieuwe spijkerbroek: jij denkt er goed over na. Je bent niet impulsief, maar zorgvuldig. En dat is vaak precies wat nodig is in een wereld die altijd maar doorraast.

Valkuil: geen keuze (durven) maken. Aan zorgvuldigheid zit eigenlijk geen einde. Wanneer is het oké? Wanneer is het goed genoeg? Onthoud dat een keuze maken op zich vaak meer vooruitgang biedt dan wachten tot de ideale optie zich voordoet. Gaan met die banaan dus!

3 tips om van introversie je stille kracht te maken

1. Gun jezelf tijd

In gesprekken kun je soms het gevoel hebben dat je meteen iets moet zeggen, maar jouw kracht zit juist in de vertraging. Bouw ruimte in. Zeg gerust: “Ik kom er later op terug,” of “Ik ben nog even aan het zoeken naar het antwoord.” Het geeft jou rust, en het geeft anderen vaak ook iets waardevols om over na te denken.

2. Zoek je oplaadmomenten bewust op

Blok een avond in je agenda voor niks. Geen afspraken, geen mensen, geen verplichtingen. Je hoeft jezelf niet steeds beschikbaar te stellen.

3. Speel jouw spel, niet dat van een ander

Je hoeft niet ineens extravert te doen om mee te kunnen draaien. Gebruik je luistervermogen in gesprekken, je creativiteit bij presentaties en je diepgang in je werk. De wereld heeft genoeg mensen die hard praten.

Dus nee, introversie is geen “moeilijke eigenschap”. Het is een stille kracht, die soms fluistert in plaats van roept, maar altijd de moeite waard is om naar te luisteren. De vraag is wel: hoe laat jij jezelf zien? En hoe laat je – op jouw manier – je levenslust stromen?

Op zoek naar wat hulp omdat het best wat moeitelozer mag gaan?

Lisette is lichaamsgericht therapeut en coach in Amsterdam. Kennismaken? Dat kan! Klik hier om een gratis plekje te reserveren.


Volgende
Volgende

Waarom praattherapie niet alles oplost